Avertismentul Poliției privind mesajele virusate primite pe telefon. Atacatorii vizează datele financiare și personale

de: Cătălina Burghelea
26 04. 2022

Poliția Română a lansat un avertisment privind mesajele virusate primite pe telefon. Toată lumea este sfătuită să nu acceseze SMS-uri dubioase, deoarece atacatorii vizează datele financiare și personale. Oamenii legii transmit că a apărut o nouă metodă a infractorilor de a sustrage informații și date din telefonul mobil.

Poliția Română ne avertizează să nu deschidem anumite mesaje primite prin telefon

Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Poliția Română au emis alerte despre o nouă tentativă de atac cibernetic asupra terminalelor mobile, prin intermediul unor mesaje aparent banale. Practic, utilizatorii de telefonie mobilă primesc un SMS de la un număr necunoscut prin care sunt anunțați că au un mesaj audio. Aceștia sunt îndemnați să acceseze un link pentru a asculta convorbirea. În realitate, aceste mesaje nu trebuie accesate pentru că, avertizează specialiștii, sunt o nouă metodă a hackerilor de a sustrage informații și date din telefon.

„Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute. Unii utilizatori au primit deja sms-uri scrise defectuos în limba română, care conțin link-uri malițioase, ce redirecționează utilizatorul către site-uri compromise. Scopul principal al atacatorilor este extragerea de la potențialele victime a datelor sensibile (personale, financiare și de autentificare). Nu furnizați astfel de date la cerere, după accesarea unor link-uri provenite din surse dubiose”, au scris reprezentanții Directoratului în mediul online.

SMS înșelător ce vizează date financiare și personale

Iar asta nu este tot. Mesajele înșelătoare pot avea și alte variante. De pildă, poți fi anunțat că urmează să primești un colet (nesolicitat) și ți se oferă un link pentru mai multe detalii.

Mulți români s-au plâns că au primit, în perioada Paștelui, texte false despre apeluri pierdute, mesaje vocale sau livrări pe care ar urma să le primească de la curier, deși nu au comandat nimic.

Cum funcționează escrocheria

Un astfel de SMS solicită să accesezi un link pentru a descărca sau a accesa ceva. În cele mai multe cazuri, aceste mesaje te anunță că trebuie să descarci o aplicație pentru a urmări/organiza timpul pentru o livrare, pentru a auzi un mesaj vocal sau pentru a vizualiza fotografiile care au fost încărcate. Experții în fraude cibernetice avertizează că aceste texte sunt false! Nu există livrare, mesaj vocal sau poze încărcate, aplicația este, de fapt, un software rău intenționat numit Flubot.

Citește și Avertismentul pentru cei cu centrale termice de apartament: țara din Europa în care sunt interzise

Atât telefoanele Android, cât și iPhone-urile pot primi mesaje de la Flubot. Scopul înșelătoriei este ca tu să dai click pe linkul din mesaj. Odată ce ai făcut asta, ți se vor descărca niște programe malware în telefon. Vei fi direcționat către un site care îți arată numărul de telefon, presupusa lungime a „mesajului pierdut” (spre exemplu, 2 minute și 34 de secunde), un link către „Descărcați aplicația de mesagerie vocală” și instrucțiuni pentru a activa downloadarea, dacă a fost blocată inițial de telefonul tău.

Flubot se schimbă des, pentru a te păcăli

Mai trebuie să știi că mesajele de tip Flubot se schimbă des. Escrocii actualizează în mod regulat textele pe care le trimit, pentru a încerca să îți infecteze dispozitivul mobil cu acest virus. De regulă, un Flubot include un link care aproape întotdeauna conține o serie de 5-9 litere și numere aleatorii la sfârșitul adresei.